Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τέλειες σπιτικές μάσκες μαλλιών

Κοριτσάρες μου όμορφες γεια σας! Τι μου κάνετε; Ελπίζω όλες σας να είστε πολύ καλά και να χαμογελάτε όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες καμιά φορά. :)

Όπως είχα υποσχεθεί, αυτό μου το post είναι αφιερωμένο στις σπιτικές μάσκες μαλλιών τις οποίες λατρεύω. Όπως ενδεχομένως να έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, μου αρέσει πολύ το θέμα της φροντίδας των μαλλιών και είναι τόσο απλό θέμα να τα κρατήσουμε ευχαριστημένα και υγιή!

Λοιπόν σήμερα θα δείτε πως εκτός από απλό το θέμα είναι και ανέξοδο, ακολουθώντας την φυσική οδό με συστατικά και υλικά που φαντάζομαι όλες έχουμε στην κουζίνα μας ή ακόμη καλύτερα και στον κήπο μας! Δοκιμάστε λοιπόν τα παρακάτω και θα δείτε πόσο εύκολο είναι πρώτα να σας αγαπήσουν τα μαλλιά σας και ύστερα να τα αγαπήσετε και εσείς. Οι παρακάτω μάσκες είναι χορτοφαγικές αλλά δυστυχώς οχι κατάλληλες και για vegans (αν ακολουθείς vegan διατροφή, μπορείς να αντικαταστήσεις το γάλα με γάλα καρύδας ή γάλα αμυγδάλου και να αφήσεις απ' έξω συστατικά που δεν αντικαθιστώνται όπως το αυγό).

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω πως οι μάσκες που φτιάχνονται στο σπίτι εκτός από ανέξοδες είναι και 100% φυσικές -αυτονόητο θα μου πείτε- και ως εκ τούτου αποφεύγετε όλα τα βλαβερά χημικά (parabens, φθαλικές ενώσεις και ένα σωρό ακόμη καρκινογόνες χημικές ουσίες που πολλές φορές δεν αναγράφονται σκοπίμως στα συστατικά της συσκευασίας).

Ξεκινάμε λοιπόν.

Milk & Honey


Αγνή, απλή και ενυδατική, για λιπαρά μαλλιά ή για μαλλιά που φριζάρουν. Θα χρειαστούμε: Μισή κούπα γάλα (ή γιαούρτι), ασπράδι από 1 αυγό, 1 κουταλια της σουπας μέλι. (Για γενικές οδηγίες εφαρμογής βλ. τέλος του post).



Η εξωτική/Tropical 

Με λάδι καρύδας ή αμυγδαλέλαιο, σκέτο το λάδι. Η ποσότητα καθορίζεται από το μήκος των μαλλιών. Εφαρμόζουμε από τη ρίζα ως τις άκρες. Οι μάσκες λαδιού, όπως θα δούμε παρακάτω και αυτήν του ελαιόλαδου, όσο πιο πολύ μείνουν στα μαλλιά μας τόσο το καλύτερο. Αν μπορούμε δηλαδή με ένα σκουφάκι από ζελατίνη ή και μια πετσέτα να το αφήσουμε και όλο το βράδυ, σουπερ. Και το λάδι καρύδας και το αμυγδαλέλαιο θα τα βρούμε στο φαρμακείο. Μπορούμε να τα βρούμε και σε μαγαζιά που πουλάνε βιολογικά προϊόντα αλλά δεν υπάρχει λόγος να τα πληρώσετε χρυσά (μια μικρή παρένθεση για τα περισσότερα τέτοια μαγαζιά από κάποια που τα ψάχνει πολύ όλα τα βιολογικά: ακόμη στην χώρα μας το φυσικό και το βιολογικό το ονομάζουμε "πολυτέλεια" και το πουλάμε σαν κάτι εξωτικό και εξεζητημένο. Πολύ καλή η κίνηση και η στροφή στα βιολογικά αλλά οχι με τέτοιες τιμές -μη σας πιάσουν κορόιδα!).


 Η εξωτική No2






Με βουτυρένια αίσθηση και πολύ θρεπτική για την τρίχα. Με αβοκάντο, μπανάνα, αμύγδαλο. Συγκεκριμένα θα χρειαστούμε: 1 αβοκάντο καθαρισμένο και "πατημένο" μέχρι να γίνει πάστα, 1 μπανάνα με την ίδια διαδικασία, 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο, 1 αυγό (ολόκληρο), 2 κουταλιές της σούπας μέλι. Ίσως η μάσκα με την ισχυρότερη ενυδατική δράση για αφυδατωμένα και κατεστραμμένα μαλλιά.




 Η μεσογειακή

Με ελαιόλαδο. Σκέτο. Γιατί τόσο θαυματουργό και πανίσχυρο είναι το ελαιόλαδο. :)


Η συμπυκνωμένη
Με συμπυκνωμένη και καταπραϋντική δράση και για το τριχωτό της κεφαλής, μοιάζει περισσότερο με πάστα για τα μαλλιά. Κορίτσια. This is the bomb-diggity. Θα χρησιμοπoιήσουμε: 1 αβοκάντο (το έχουμε κάνει σαν πάστα), χυμό από 1 λεμόνι, χυμό ή gel από αλόη (εγώ το έχω σε γλάστρα στο μπαλκόνι, κόβω ένα φύλλο και με ένα κουταλάκι ή ένα μαχαίρι αφού το διχοτομήσω κάθετα, βγάζω από μέσα το gel) , χοντρό αλάτι (ακατέργαστο) μια χούφτα με το μάτι. Ό,τι και να πούμε για αυτήν την μάσκα είναι λίγο. Extra bonus στα υπόλοιπα υπέροχα συστατικά της, η αλόη, η οποία είναι γνωστή για την καταπραϋντική και ενυδατική της δράση.


Η φρουτένια και αντιοξειδωτική


 Χαρίζει εκτυφλωτική λάμψη στα μαλλιά, φουλ στην βιταμίνη C και οχι μόνο. Κατάλληλη και για μεγαλύτερες ηλικίες. Υλικά: 1 κρόκος αυγού, χυμός από μισό πορτοκάλι, 1 κούπα φράουλες (καλό θα ήταν να έχουν μαλακώσει αρκετά), 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.


Αντί για σαλάτα

Βαθιά ενυδατική και αυτή, κατάλληλη για ταλαιπωρημένες άκρες με ψαλίδα αλλά και θαμπά μαλλιά. Για την μάσκα-σαλάτα θα χρειαστούμε: 1 αβοκάντο (λιωμένο και εδώ), 1 αγγούρι (στο μπλέντερ, οχι όμως μέχρι να γίνει "νερό", αλλά πάστα), 1 αυγό ολόκληρο, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας ξύδι (καλύτερο για αυτή τη δουλειά είναι το μηλόξυδο). Σαλάτα κανονική. Αν το βρίσκετε κόπο, μπορείτε αντί για αυγό, λάδι και ξύδι να βάλετε κατευθείαν μαγιονέζα -αλλά πόσο σίγουρες είστε για την αγνότητα της μαγιονέζας του εμπορίου; :)


Η Βερολινέζικη

Για όσες θέλουνε λίγο παραπάνω όγκο, η Βερολινέζικη είναι μια πολύ αναζωογονητική μάσκα που θα αφήσει τα μαλλιά σας με μια απίστευτη απαλότητα και ζωντάνια. Τα υλικά μας είναι: μισή κούπα μπύρα -χικ!- ξεθυμασμένη (ανοίγουμε μια μπυρα και την αφήνουμε στο ψυγείο για καμια-δυο ωρίτσες), 1 αυγό, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο, 5-6 σταγόνες λάδι βιταμίνης Ε (και αυτό στο φαρμακείο το βρίσκουμε, το δίνουν συνήθως σε μικρό μπουκαλάκι με σταγονόμετρο, υπέροχο συστατικό και για σπιτικές μάσκες προσώπου). Cheers!


H Kinder Bueno

Ναι, το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος: Μάσκα μαλλιών Kinder Bueno. Είναι τόσο λαχταριστή όσο ακούγεται, θα κάνει τα μαλλιά σας απαλά και βελούδινα όσο είναι και η κρέμα του bueno! Θα χρειαστούμε: 2 κουταλιές της σούπας κακάο, λίγο ζεστό γάλα (για να ανακατέψουμε το κακάο και να γίνει μια κρεμώδης σύσταση), 1 κουταλιά της σούπας φουντουκέλαιο, 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας, 5-6 σταγόνες λάδι βιταμίνης Ε. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε την όσο είναι ακόμη ζεστή (από το ζεστό γάλα).


Γενικοί κανόνες και τρόποι χρήσης των σπιτικών μασκών

- Χρησιμοποιούμε την μάσκα αμέσως μόλις την φτιάξουμε. Αν περισσέψει λίγη δεν την πετάμε αλλά την φυλάμε καλά κλεισμένη με ναύλον στο ψυγείο μέχρι την επόμενη φορά που θα την χρησιμοποιήσουμε. Καλό θα ήταν να μην κάνουμε μεγάλες ποσότητες αλλά μικρές, για μια ή δύο χρήσεις κάθε φορά, αφού οι σπιτικές μάσκες λειτουργούν στο μάξιμουμ όταν είναι φρέσκες και μόλις έχουν φτιαχτεί.

- Σε όποια συνταγή υπάρχει αυγό, το χτυπάμε λίγο μέχρι να αφρατέψει και ύστερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

- Αφού έχουμε ανακατέψει όλα μας τα υλικά σωστά για την εκάστοτε μάσκα και έχει γίνει ένα ομοιογενές μίγμα, το απλώνουμε σε καθαρά, βρεγμένα μαλλιά, από τη ρίζα ως τις άκρες φροντίζοντας να κάνουμε μασάζ με τη μάσκα και στο τριχωτό της κεφαλής.

 - Καλύπτουμε με πλαστικό σκουφάκι ή με πετσέτα τα μαλλιά μας και αφήνουμε για 15-30 λεπτά (εξαίρεση αποτελούν οι μάσκες που περιέχουν μόνο λάδι όπως αναφέρω και πιο πάνω, που όσο περισσότερο μείνουν στα μαλλιά μας, τόσο το καλύτερο). Η φυσική θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας θα λειτουργήσει θετικά στο να ανοίξουν τα "λέπια" της τρίχας και να απορροφηθούν όλα τα ωφέλιμα συστατικά.

- Ξεπλένουμε με ένα νορμάλ σαμπουάν -ούτε πολύ ελαφρύ, ούτε πολύ ισχυρό για να φύγουν αμέσως όλες οι πρωτείνες και οι βιταμίνες από τα μαλλιά. Και ναι, σωστά φανταστήκατε, αν επιλέξετε μια από τις μάσκες λαδιού, θα πρέπει να κάνετε 2 -ίσως και παραπάνω- νερά τα μαλλιά σας μετά. Θα σας αποζημιώσουν όμως, πιστέψτε με. Ακόμη, εάν έχετε πολύ λιπαρά μαλλιά καλύτερα θα ήταν να αποφύγετε μια μάσκα λαδιού ή να την εφαρμόσετε για πολύ λίγο και να αποφύγετε εντελώς την εφαρμογή στη ρίζα.

- Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιούμε κρύο -αλλά οχι παγωμένο- νερό για να ξεβγάλουμε.

- Μπορούμε να τις κάνουμε 1-2 φορές τον μήνα. Αν τα μαλλιά είναι σε κακή κατάσταση, η διαφορά θα φανεί μετά την δεύτερη εφαρμογή, και καλό θα ήταν από εκεί και πέρα να εξακολουθήσουμε να τις κάνουμε σαν συντήρηση.

- Επειδή δεν έχουμε όλες τα ίδια μαλλιά, από τη στιγμή που θα βρείτε τι αγαπάνε περισσότερο τα μαλλιά σας και τι τους ταιριάζει καλύτερα, μπορείτε να φυλάτε κάποια από τα υλικά που θα είχατε έτσι και αλλιώς στο σπίτι, για αυτόν τον σκοπό.

Επειδή ο εθισμός μου στις φρέσκες και δροσερές σπιτικές μάσκες είναι φανερός, σύντομα θα ακολουθήσει και 2ο post με homemade μάσκες προσώπου!

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη, αν θέλετε αφού δοκιμάσετε κάποια απο αυτές, πείτε μου πώς σας φάνηκε. Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Να είστε καλά,

Bellatrix Kiddo
<a href="http://www.bloglovin.com/blog/5348463/?claim=quzwzum3unq">Follow my blog with Bloglovin</a>

30 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο και ενημερωτικό ποστ! Τώρα μένει μόνο να διαλέξω μια και να την εφαρμόσω!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαράκι! Μπορείς να "πειραματιστείς" αρκετά και άφοβα με πολλά από τα υλικά και γιατί οχι να βρεις και συνδυασμούς που θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα για σένα. :)

      Διαγραφή
  2. Λατρεύω τις σπιτικές μάσκες για τα μαλλιά!Εγώ συνήθως εναλάσσω τις εξής 2:σκέτο αμυγδαλέλαιο ή αυγό με ελαιόλαδο!¨Εβαλα στο μάτι αρκετές από αυτές που προτείνεις και θα τις δοκιμάσω σίγουρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι λαχταριστές πραγματικά! Και το αυγό-ελαιόλαδο πολύ δυνατός συνδυασμός! Ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  3. Πω πω λάτρεψα αυτή με τις φράουλες...Γενικά είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα και σίγουρα τώρα που βγήκαν θα την δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μυρίζει υπέροχα ;) Σε ευχαριστώ για το σχόλιο Χριστιάνα μου!

      Διαγραφή
  4. μου αρεσει πολυ να φτιάχνω σπιτικές μάσκες και για τα μαλλια και για το πρόσωπο... μπράβο για το post... φιλια απο http://aworldforwomen-bymanty.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είναι τόσο ωραίο να βλέπεις οτι με τα χέρια σου μπορείς να φτιάξεις καλλυντικά και καλύτερα και από του εμπορίου! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Καλώς σε βρήκα! Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου και πολύ χρήσιμη! Με την πρώτη ευκαιρία, θα πειραματιστώ...

    Θα χαρώ να τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία ανάρτηση,αλλά έτσι όπως τα βλέπω τα περισσότερα μου ανοίγρι η όρεξη!!!!!!!Φιλάκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και αυτό ένα θέμα.. Και αυτό το καταραμένο το bueno.. τι την ήθελα τη φωτο;;; Φιλιά πολλά Παναγιώτα μου!

      Διαγραφή
  7. πολυ ωραιο ποστ! σιγουρα θα εφαρμοσω καποια απο αυτες! Για το ελαιολαδο συμφωνω οτι αν μπορεις το αφηνεις οσο θες! Προς το παρον μονο ελαιολαδο χρησιμοποιω σαν μασκα και λιγες σταγονες καστορελαιο και τα εφαρμοζω πριν το λουσιμο για κανα 6ωρο περιπου! Το αποτελεσμα? λαμπερα,υγιη,μαλακα και ενυδατωμενα μαλλια!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ισχύει! το ελαιόλαδο και επίσης και το mix αυτό που κάνεις εσύ είναι σουπερ ενυδατικά! Νομίζω από τις πιο ισχυρές φόρμουλες! Προσωπικά καμία "έτοιμη" μάσκα (από την ακριβότερη ως την οικονομικότερη) του εμπορίου δεν αφήνει τα μαλλιά μου τόσο υπέροχα όσο τα περιέραψες και εσύ.. :)

      Διαγραφή
  8. Ωραιο και πολυ πρακτικο ποστ ! Σιγουρα θα δοκιμασω καποια!! αν θες ριξε μια ματια και στ δικο μου blog ! :)


    http://mairhxeno.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω να δοκιμάσεις και να μείνεις ευχαριστημένη! :) Σου 'ρχομαι τώρα!

      Διαγραφή
  9. Πάρα πολύ ωραίο το Blog σου, ξεκίνησα από τις μάσκες & διάβασα όλα τα post!!!! Ευτυχώς τα υλικά είναι φθηνά αλλά ήθελα να σε ρωτήσω τι θα μου πρότεινες για σχετικά μακρυά (1 παλάμη κάτω από τον ώμο), φυσικά αλλά με πολύ λεπτή τρίχα? Έχω σταματήσει 3 χρόνια τις βαφές αλλά σίγουρα χρειάζονται ενδυνάμωση... Περιττό να σου πω ότι λάτρεψα τα μαλλιά σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εχεις ένα μικρό βραβειάκι από εμένα!
    http://bbeautyland.blogspot.gr/2013/05/blog-post_11.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα με βραβείο από το blog μου !!!
    http://amoderngreekwoman.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. sou stelnw ena vraveio gia to blog sou!! :)
    http://gingerellasstories.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχεις Βραβείο!!:)
    http://beautysky26.blogspot.gr/2013/06/one-lovely-blog-award.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα , υπέροχο post για σπιτικές μάσκες μαλλιών , είμαι πολύ νέα στον χώρο της παρασκευής μασκών μαλλιών και θα ήθελα να ρωτήσω , εάν επιλέξω να κάνω με εναλλαγές 3-4 από τις παραπάνω μάσκες , μπορώ να κάνω 1-2 φορές το μήνα καθεμία ? Δηλαδή 8 μάσκες συνολικά το μήνα εάν επιλέξω 4 ? Ή δεν επιτρέπεται πάνω από μια φορά να κάνουμε μάσκα μαλλιών ανά εβδομάδα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΚΑταπληκτικό πόστ! Πολλά μπράβο!! Θα δοκιμάσω πολλές απο αυτές και θα σου πω και γνώμη! Πάρα πολύ ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα!
    Μία ερώτηση θα ήθελα να κάνω για την πιο απλή μάσκα, αυτή με το ελαιόλαδο: την εφαρμόζουμε κι αυτή σε βρεγμένα μαλλιά όπως αναφέρεις στις γενικές οδηγίες;
    Ευχαριστώ και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γειά σας! Να ρωτήσω κάτι; Οι μάσκες λαδιού μπαίνουν σε στεγνά ή σε βρεγμένα μαλλιά όπως του εμπορίου που λουζεσαι και μετά βάζεις και την αφήνεις ? Εγώ έχω κάνει ντεκαπαζ και τα μαλλιά μου κατασταφηκαν! Κόπηκαν και είναι τσιβιασμενα. Τι μου προτείνετε ???? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γειά σας! Να ρωτήσω κάτι; Οι μάσκες λαδιού μπαίνουν σε στεγνά ή σε βρεγμένα μαλλιά όπως του εμπορίου που λουζεσαι και μετά βάζεις και την αφήνεις ? Εγώ έχω κάνει ντεκαπαζ και τα μαλλιά μου κατασταφηκαν! Κόπηκαν και είναι τσιβιασμενα. Τι μου προτείνετε ???? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ καλό ποστ. Συγχαρητήρια.Θα τις δοκιμάσω όλες να δω πια θα μου ταιριάξει. Μήπως ξέρετε κάποια μάσκα για να μακραίνουν πιο γρήγορα τα μαλλιά; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ καλό ποστ. Συγχαρητήρια.Θα τις δοκιμάσω όλες να δω πια θα μου ταιριάξει. Μήπως ξέρετε κάποια μάσκα για να μακραίνουν πιο γρήγορα τα μαλλιά; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ καλό ποστ. Συγχαρητήρια.Θα τις δοκιμάσω όλες να δω πια θα μου ταιριάξει. Μήπως ξέρετε κάποια μάσκα για να μακραίνουν πιο γρήγορα τα μαλλιά; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ καλό ποστ. Συγχαρητήρια.Θα τις δοκιμάσω όλες να δω πια θα μου ταιριάξει. Μήπως ξέρετε κάποια μάσκα για να μακραίνουν πιο γρήγορα τα μαλλιά; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή